Hoe poets je de tanden van je kindje? Welke tandenborstel kies ik voor mijn baby, peuter of kleuter?

Hoe poets je de tanden van je kindje? Welke tandenborstel kies ik voor mijn baby, peuter of kleuter?

Hoeveel tandjes heeft je kleine rakker al? Een goede tandverzorging begint al wanneer het eerste tandje van je baby verschijnt! Maar hoe poets je de tanden van je kiddo? Wanneer poets je de tanden van je Flamingo? En waarom zou je nu kiezen voor een elektrische tandenborstel? Wist je dat elektrisch poetsen al kan vanaf 0 jaar? Ontdek het allemaal in deze blog! 

Wanneer poets ik de tanden van mijn kindje? 

Wist je dat het erg belangrijk is om het tandvlees te verzorgen, zelfs voordat de eerste tandjes verschijnen? Een goede mondhygiëne start dan ook al vanaf de geboorte. De Baby Gum & Tooth Wipes van Jack n’ Jill maken het je makkelijk het tandvlees, de tong, de wangetjes en de eerste tandjes proper te houden. Wikkel het doekje rond je vinger en poetsen maar! De doekjes zijn ook biologisch afbreekbaar!🌾

Wanneer begin je dan echt met poetsen? Als je lichte, witte vlekjes ziet verschijnen op het tandvlees van je kindje, zijn de eerste tandjes onderweg. Dit is gemiddeld rond 6 maanden, maar vroeger of later is ook perfect normaal. Wanneer tandjes doorkomen, zijn deze enorm kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om direct te beginnen met tandenpoetsen om zo het tandplak goed te verwijderen. 

 

Hoe poets ik de tanden van mijn kindje? 

In de eerste twee jaar is het voldoende om je baby's tandje eenmaal per dag te poetsen. Je poest de tanden best net voor het slapengaan, zodat de laatste bacteriën verwijderd worden. Vanaf dat je kindje 2 jaar is, poets je de tanden best tweemaal per dag ongeveer 2 minuten lang. Je kindje zal al snel zelf willen poetsen en daarom is het belangrijk om grondig na te poetsen tot je kiddo 8 à 10 jaar is.

Om de tanden van je kindje goed te poetsen, bestaat er het trucje van de 3 B's zodat je zeker geen vlak vergeet. De 3 B's staan voor Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Ik geef jullie graag een aantal tips mee hoe je best de tanden van je Flamingo poetst. 

De binnenkant van je snijtanden poetsen, doe je makkelijk door je tandenborstel rechtop te zetten en op en neer te bewegen. De haartjes van de tandenborstel kantel je 45° naar het tandvlees toe en daarmee maak je kleine draaiende bewegingen. De kiezen poets je met een heen en weer beweging. Poets voorzicht en zonder druk, zodat je kindje zeker geen pijn heeft. Doorkomende tandjes kunnen gevoelig zijn. 

Welke tandpasta gebruik ik voor mijn kindje? 

Je mini's tandjes poets je best met een special baby- of peutertandpasta. Probeer een tandpasta met een lekker smaakje, zodat je kindje er wat aan kan wennen. Zo'n sterke munt smaak zal je kindje snel afschrikken. Vanaf je kindje 5 jaar is, kan je een volwassen tandpasta gebruiken. 

Wat raden wij aan? 

Wij raden de zachte, organic tandpasta van Jack N' Jill aan. Het is een biologische tandpasta met heerlijke smaakjes die je al kan gebruiken vanaf 6 maanden. De tandpasta's bevatten enkel natuurlijk ingrediënten en zijn dus volkomen veilig als je kindje het zou inslikken. Ze bevatten geen fluoride, bewaarmiddelen en kleurstoffen.

Jack N' Jill heeft 5 soorten tandpasta met smaak: banana, berries & cream, blueberry, bubblegum en strawberry. Heeft je kindje liever een neutrale smaak? Dan is er ook de natuurlijke tandpasta zonder smaak!

Waarom kiezen voor een organische tandpasta? 

Een goede (natuurlijke) tandpasta voldoet aan enkele vereisten: het gaat een slechte adem tegen, het versterktde tanden, voorkomt gaatjes en tandvleesontsteking en smaakt lekker. Net zoals bij andere producten is het van belang om de ingrediëntenlijst na te lezen. Tandpasta's hoeven geen honderden ingrediënten te bevatten. Een goede natuurlijke tandpasta houdt rekening met de volgende drie punten:

1. Het belangrijkste ingrediënt is organische Xylitol

Xylitol vervangt fluoride in natuurlijke tandpasta. Hoe hoger het percentage Xylitol, het beter en efficiënter de tandpasta. Xylitol bestrijdt de bacteriën die vastzitten in tandplak en houden je glimlach gezond.

2. SLS

Dit ingrediënt wordt gebruikt om schuim te vormen en kan de ogen en de huid irriteren. Hoe hoger deconcentratie SLS, hoe groter de mogelijke irritaties. Hoe langer SLS in contact is met de huid, hoe groter dekans dat het irriteert. De binnenkant van de mond is een zeer gevoelig gebied en SLS kan bij sommige mensenirritatie en pijn veroorzaken. Er zijn alternatieve natuurlijke schuimende ingrediënten voor SLS.

3. Lekkere smaak

Vaak worden aan natuurlijke tandpasta's allerlei smaken toegevoegd zoals anijs, Eucalyptusen kruidnagel. De klassieke muntsmaak krijgt nog steeds de voorkeur van de meeste mensen - behalve van dejongere kids, zij zijn geen munt-lovers!

Welke tandenborstel kies ik voor mijn baby, peuter of kleuter? 

De eerste tandjes breken door!

De Silicone Finger Brush van Jack N' Jill is fijn om te starten met tanden poetsen? Schuif de baby vinger tandenborstel gemakkelijk op je vinger, doe er een beetje lauw water of smaakloze tandpasta op en maak zachtjes cirkelvormige bewegingen.

Ontdek alle vingertandenborstels hier! 

0-3 jaar: Meer tandjes en kiesjes komen door

Leer je kindje zijn/haar tanden te poetsen onder jouw toezicht. De Bio Tootbrush van Jack 'n Jill heeft een afgeronde en superzachte borstel van nylonhaar. 

De Bio Toothbrush is milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en vrij van toxische stoffen. Laat je kindje zijn/haar favoriet kiezen: Bunny, Dino, Koala, Monkey en Unicorn en kies er een bijpassende beker bij ☺👌! Poetsen wordt extra leuk zo!

Wil je elektrisch poetsen? Dan zorgt de Tickle Tooth elektrische tandenborstel van Jack N' Jill voor leuke rituelen 's ochtends & 's avonds! Deze elektrische tandenborstel geeft een zachte reiniging aan de tandjes van je baby en peuter. Het heeft een supercoole lichttimer met automatische uitschakeling na 2 minuten. Zo weet jouw kindje perfect wanneer hij of zij klaar is met poetsen. #handig

De Tickle Tooth tandenborstel geeft na 30 seconden een pulsherinnering die je kindje leert om de elektrische tandenborstel van plaats te veranderen. Nog handiger! De kopjes kan je apart aankopen.

3-6 jaar: Als de tandjes groeien...

Net als mama en papa, de elektrische  Buzzy Toothbrush van Jack 'n Jill! Je kindje zal dol zijn op het leuke liedje dat je kan aanzetten als je gaat poetsen. Na twee minuten stopt het deuntje waardoor je zoon of dochter weet dat het lang genoeg gepoetst heeft. De borstel roteert waardoor het eenvoudiger is om te poetsen. Extra handig: je kan het kopje makkelijk vervangen, als je meerdere kindjes hebt.

De kopjes zijn ook apart te koop. In het begin kan je je kindje leren hoe ze het best poetsen. Ook even napoetsen wordt aangeraden door tandartsen :)! De Jack n' Jill electric toothbrush kan versierd worden met 6 reliëfstickers (inclusief). En nu poetsen maar!

 

 

 

 

REVIEWS

Maja - Spetterkids

"Tandenpoetsen een strijd? Normaal wel ja maar nu we deze borstel hebben geïntroduceerd is het elke avond feest. Eerst een danssessie en dan poetsen. De borstel is ook heel zacht, super fijn voor de kleintjes 🤍 het muziekje maakt het heel duidelijk van begin tot einde, extra fijn voor kindjes die het poetsen als vervelend ervaren.

Omdat mijn kindje een beperking heeft zijn prikkels in zijn mond altijd extra intens. Tandenpoetsen spreekt daarom niet voor zich. Fijn dat we deze tandenborstel nu hebben, hierdoor is het voor hem veel fijner om met deze prikkels om te gaan. Vooral in combinatie met de muziek heeft het tandenpoetsen een hele andere lading. Dit gun ik alle kindjes met een beperking."

 Bekijk het volledige Jack N' Jill assortiment hier!